COPD-behandeling met ergotherapie

COPD-behandeling met ergotherapie

Steeds vaker wordt voor de behandeling van COPD gebruik gemaakt van ergotherapie. Met de juiste behandeling is de ziekte enigszins te beïnvloeden.

COPD behandeling

Steeds vaker wordt voor de behandeling van COPD gebruikgemaakt van ergotherapie. De longziekte COPD is namelijk niet te genezen, maar met de juiste behandeling is de ziekte wel enigszins te beïnvloeden. U zult uw levensstijl moeten aanpassen, zodat de conditie van uw longen verbetert en de medicijnen die u krijgt hun werk doen. Tijdens ergotherapie krijgt u tips over hoe u uw levensstijl aan kunt passen aan uw beperkte fysieke mogelijkheden.

Ergotherapie COPD

Ergotherapie voor COPD bestaat bijvoorbeeld uit advies over hoe u uw dag het beste kunt indelen, zodat u zoveel mogelijk energie bespaart. Ook richt ergotherapie zich op gedragsverandering. Hoe belangrijk vindt u het bijvoorbeeld om bepaalde activiteiten te blijven doen? Wanneer u rookt, is stoppen met roken het belangrijkste advies. Ook meer bewegen is goed wanneer u COPD-klachten heeft. Hierdoor vertraagt het verloop van de ziekte.

Behandeling COPD met ergotherapie

Ergotherapie voor de behandeling van COPD begint met een intakegesprek. We bespreken dan samen de problemen die u thuis, op uw werk of tijdens activiteiten ervaart. Aan de hand daarvan en door uw situatie te observeren, stellen we een behandelplan voor u op. De uiteindelijke ergotherapiebehandeling van COPD kan bestaan uit:

  • Het beter leren verdelen van uw energie;
  • Het aanleren van een ergonomische houding bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten;
  • Het leren uitvoeren van ademhalingstechnieken;
  • Het leren omgaan met hulpmiddelen.

Vanuit uw basisverzekering krijgt u 10 uur ergotherapie vergoed. Meestal kunnen er voor veel problemen binnen dit tijdsbestek al oplossingen gevonden worden. Wilt u meer weten over de behandeling van COPD, neem dan contact met ons op.